Oficjalne forum polskiej krypto waluty - Polcoin

Hydepark => Wszystko i nic => Wątek zaczęty przez: wargo w Czerwiec 12, 2015, 11:54:27 pm

Tytuł: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: wargo w Czerwiec 12, 2015, 11:54:27 pm
Który eksplorator bloków bardziej podoba się użytkownikom: Insight czy ABE?
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: pdrobek w Czerwiec 13, 2015, 08:34:19 am
Mi osobiście insight, nie chodzi tutaj o wygląd a o sposób zarządzania. W ABE było chore CGI (zgiń przepadnij maro nieczysta :-) )a tutaj mamy REST a to już daje bardzo dużo
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: GrimDemon w Czerwiec 13, 2015, 10:06:05 pm
Jak ktoś masz czas i siły to jestem chętny do pomocy przy kodowaniu Insight'a :)
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: pdrobek w Czerwiec 14, 2015, 10:38:37 pm
Jak ktoś masz czas i siły to jestem chętny do pomocy przy kodowaniu Insight'a :)

no i bomba :-)

rav3n - portfel wg bitcoin-core robi a przynajmniej sie zglosil
grim - inisght

bardzo sie ciesze ze nowe rzeczy sie pojawia :-)
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: wargo w Czerwiec 20, 2015, 10:19:15 am
http://plc.explorer.e-waluty.net.pl :)
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: GrimDemon w Czerwiec 20, 2015, 07:04:47 pm
http://plc.explorer.e-waluty.net.pl :)
Ekstra. A udostępnisz źródła?
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: wargo w Czerwiec 20, 2015, 08:29:51 pm
http://plc.explorer.e-waluty.net.pl :)
Ekstra. A udostępnisz źródła?
To nie zostało stworzone przeze mnie. https://insight.is/
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: GrimDemon w Czerwiec 21, 2015, 03:31:00 am
Tyle to wiem, ale myślałem że tam trzeba coś zmieniać specjalnie pod PLC tak jak z Abe.
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: wargo w Czerwiec 21, 2015, 10:25:36 am
Tyle to wiem, ale myślałem że tam trzeba coś zmieniać specjalnie pod PLC tak jak z Abe.
Tylko dwa pliki konfiguracyjne.
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: pdrobek w Czerwiec 21, 2015, 11:57:30 am
Tyle to wiem, ale myślałem że tam trzeba coś zmieniać specjalnie pod PLC tak jak z Abe.
Tylko dwa pliki konfiguracyjne.

hmm od kilku dni bujam się z błędem, zmieniłem w plikach konfiguracje, API chodzi synchronizuje się ale na stronie dostaje informacje z linku,

http://eksplorator.polcoin.pl/ (http://eksplorator.polcoin.pl/)

Możesz podpowiedzieć gdzie nie zmieniłem odpowiedniego wpisu? Jeżeli dobrze interpretuje kod JS to nie zdefiniowałem gdzieś zmiennych {host}:{port}. Nigdy nie miałem lekko z JS :-)
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: wargo w Czerwiec 21, 2015, 01:49:08 pm
W node_modules/insight-bitcore-api/config/config.js ustaw p2port (port sieci, nie RPC)
W node_modules/insight-bitcore-api/node_modules/bitcore/networks.js ustaw peerMagic (z kodu PLC - vchMessageStart)
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: pdrobek w Czerwiec 21, 2015, 09:58:09 pm
W node_modules/insight-bitcore-api/config/config.js ustaw p2port (port sieci, nie RPC)
W node_modules/insight-bitcore-api/node_modules/bitcore/networks.js ustaw peerMagic (z kodu PLC - vchMessageStart)

Pliki które wskazałeś wyglądają tak

exports.livenet = {
  name: 'livenet',
  magic: hex('a6736083'),
  addressVersion: 0x00,
  privKeyVersion: 128,
  P2SHVersion: 5,
  hkeyPublicVersion: 0x0488b21e,
  hkeyPrivateVersion: 0x0488ade4,
  genesisBlock: {
    hash: hex('35d157421ff936768525d84b41706b146d5fec8613d22abbe7daa33fe6840d5b'),
    merkle_root: hex('ea53d083b41896c5e5f6ca39223bd3a70a900868397a604c9d2f607c790c535d'),
    height: 0,
    nonce: 0,
    version: 1,
    prev_hash: buffertools.fill(new Buffer(32), 0),
    timestamp: 1407311815,
    bits: 486604799,
  },
  dnsSeeds: [
    'polcoin.pl',
    'polcoin.one.pl',
  ],
  defaultClientPort: 9337
};

exports.mainnet = exports.livenet;

if (process.env.INSIGHT_NETWORK === 'livenet') {
  env = 'livenet';
  db = home;
  port = '3000';
  b_port = '9337';
  p2p_port = '9338';
} else {
  env = 'testnet';
  db = home + '/testnet';
  port = '3001';
  b_port = '18332';
  p2p_port = '18333';
}
port = parseInt(process.env.INSIGHT_PORT) || port;

Rzuć proszę swoim okiem, gdzieś zrobiłem czeski błąd. Ewentualnie podeślij proszę swoje konfiguracje.
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: wargo w Czerwiec 21, 2015, 10:14:57 pm
A jak wywołujesz? I czy coś się pokazuje na początku? I czy zmieniłeś w config.js ścieżkę do katalogu poniżej fragmentu
if (!dataDir) {Jeszcze merkle root trzeba odwrócić.
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: pdrobek w Czerwiec 22, 2015, 11:14:45 am
INSIGHT_NETWORK=livenet BITCOIND_HOST=localhost BITCOIND_PORT=9337 BITCOIND_P2P_PORT=9338 INSIGHT_PORT=3000 INSIGHT_FORCE_RPC_SYNC=1 npm start

Tak startuje api, uruchamia się tak:

> insight-bitcore-api@0.2.13 start /home/polcoin/api
> node insight.js


    ____           _       __    __     ___          _
   /  _/___  _____(_)___ _/ /_  / /_   /   |  ____  (_)
   / // __ \/ ___/ / __ `/ __ \/ __/  / /| | / __ \/ /
 _/ // / / (__  ) / /_/ / / / / /_   / ___ |/ /_/ / /
/___/_/ /_/____/_/\__, /_/ /_/\__/  /_/  |_/ .___/_/
                 /____/                   /_/

                                                v0.2.13

info: insight server listening on port 3000 in development mode
info: Bitcoin Core version  1040000
info: Using RPC sync
info: Resuming sync from block: 0000000000018fe66d4b7a859724ad2296bd3b8ad98b23e216664ba8bf5af6c7 #414739
info: Got 414739 blocks in current DB, out of 414745 block at bitcoind
info: syncing from RPC (slow)
info: Starting from:  0000000000018fe66d4b7a859724ad2296bd3b8ad98b23e216664ba8bf5af6c7
info: status: [99.999%]
info: NEW TIP: 0000000000018fe66d4b7a859724ad2296bd3b8ad98b23e216664ba8bf5af6c7 NEED REORG (old tip: 0000000000018fe66d4b7a859724ad2296bd3b8ad98b23e216664ba8bf5af6c7 #414739)
info: Reorg Case 1) OldNext: 0000000000018fe66d4b7a859724ad2296bd3b8ad98b23e216664ba8bf5af6c7 NewHeight: 414739
info:   Unconfirming 1 Txs
info: status: [99.999%]
info: status: [100%]
{ '0': 'connecting to localhost:9338' }
{ '0': 'connected to localhost:9338' }

Zmieniłem merkleroot wg tego co podopowiedziałeś.

Ścieżkę dałem następującą
var dataDir = '/home/polcoin/.polcoin/';
Efekt, bez zmian.
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: wargo w Czerwiec 22, 2015, 11:52:43 am
A jak przekierowałeś na domenę że nie masz portu 3000?
I czy koniecznie chcesz korzystać z wolniejszego RPC?
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: pdrobek w Czerwiec 22, 2015, 11:59:54 am
Teraz już jest API uruchomione, zamknąłem skrypt dlatego nie było portu 3000.

Zobacz teraz api na 3000 chodzi, a www dalej zgłasza problem.
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: wargo w Czerwiec 22, 2015, 12:06:59 pm
To ty to oddzielnie uruchamiasz?
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: pdrobek w Czerwiec 22, 2015, 12:12:44 pm
no daje skrypt startujący api i calosc z public do serwera www daje aby hostowac strone

a jak ty uruchamiasz? calosc sklonowales do serwera www i z tego poziomu?
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: wargo w Czerwiec 22, 2015, 12:21:04 pm
INSIGHT_NETWORK=livenet npm startOczywiście Twoje wywołanie też dobre.
A serwer poprzez "proxy" (aby nie mieć portu tylko subdomenę)

Skopiowałeś pliki html bezpośrednio do serwera???
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: pdrobek w Czerwiec 22, 2015, 12:31:14 pm
<VirtualHost *:80>
        ServerAdmin eksplorator@polcoin.pl
        ServerName eksplorator.polcoin.pl
        ServerAlias www.eksplorator.polcoin.pl
        DocumentRoot /var/www/eksplorator.polcoin.pl/
        ErrorLog /var/log/apache2/eksplorator.polcoin.pl.log
        LogLevel warn
        CustomLog /var/log/apache2/tomcat.polcoin.pl.log combined
        ServerSignature Off
        #ProxyPass / http://eksplorator.polcoin.pl:3000/
        #ProxyPassReverse  /   http://eksplorator.polcoin.pl:3000/
        <Directory /var/www/eksplorator.polcoin.pl/>
                Options FollowSymLinks
                AllowOverride All
                Options -MultiViews
        </Directory>
</VirtualHost>

Jak wywalam # to zgłasza mi się samo API bez interfejsu www
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: wargo w Czerwiec 22, 2015, 01:20:08 pm
Już działa
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: pdrobek w Czerwiec 22, 2015, 01:21:20 pm
Tak wywalilem wszystko i od nowa zrobilem, problemem bylo to ze baze mial w /home/polcoin a serwer chodzil w /var/www

Nie bylo dostepow zrobionych pomiedzy home i var

Bardzo dziekuje za wskazowki
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: wargo w Czerwiec 22, 2015, 01:28:23 pm
A w /var/www/eksplorator.polcoin.pl/ masz skopiowany katalog "public"?
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: GrimDemon w Lipiec 05, 2015, 12:36:28 am
W końcu miałem chwilę na ten eksplorator. Jest na prawdę super i działa dużo wygodniej i szybciej od Abe.

@pdrobek - Używając ProxyPass można tunelować z localhost:3000, dzięki czemu nie musisz eksponować portu na świat ;)

@wargo - Widzę, że pracujesz nad spolczeniem interfejsu. Mógłbyś nakierować które pliki edytujesz dokładnie?


EDIT: Widzę, że jeszcze długa droga przed nami, bo Insight na pałę wyświetla wartość nagrody za blok. Ech... Ktoś napisał fajny soft, ale szkoda, że nie pomyślał o innych krypto niż Bitcoin.
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: wargo w Lipiec 05, 2015, 10:36:33 am
Insight na pałę wyświetla wartość nagrody za blok. Ech... Ktoś napisał fajny soft, ale szkoda, że nie pomyślał o innych krypto niż Bitcoin.
Co masz na myśli? U mnie wyświetla dobrze nagrody.
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: pdrobek w Lipiec 05, 2015, 12:39:46 pm
Eksplorator wargo działa na tą chwilę o wiele lepiej, ja po uruchomieniu go nie patrzyłem na konfigurację ani na zasadę działania. Jeżeli chodzi o ProxyPass to ok z tym że ideą jest udostępnienie również API które o już teraz w 1 przypadku będzie wykorzystywane do zbierania statystyk zamiast uśredniania diff-a z kopalni jak to ma miejsce na http://tomcat.polcoin.one.pl (http://tomcat.polcoin.one.pl)
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: GrimDemon w Lipiec 05, 2015, 01:17:43 pm
@wargo - to może inaczej, Jaką mamy obecnie nagrodę za blok? Może to ja coś źle robię, ale Abe podaje 50 PLC, a Insight 25 PLC.

@pdrobek -  masz rację, przecież tam jeszcze jest API i to całe mnóstwo ;-)


Edit: Chodzi mi o wyświetlanie wartości nagrody na górze strony, np.
http://plc.explorer.e-waluty.net.pl/block/000000000002115261eb4787af4be203ad29f1b443bea92ad95acd1663d08e07
http://blockchain.styx.net.pl/block/000000000002115261eb4787af4be203ad29f1b443bea92ad95acd1663d08e07

I ponawiam pytanie do wargo: Gdzie ustawiasz polskie napisy i informację skąd pochodzi blok? Super to wygląda.

Edit2: Swoją drogą część bloków wydobytych przez P2Pool ma value out 12.5 PLC. Jakim cudem?
http://blockchain.styx.net.pl/block/0000000000033675074afd2345630e63477a8145de3a95ccc86e1bffd9e9c5ef
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: wargo w Lipiec 06, 2015, 08:45:07 am
1. Tak, faktycznie trzeba poprawić.
2. Katalog "po". Instrukcja w readme (np. na stronie repozytorium Github).
3. node_modules/insight-bitcore-api/etc/minersPoolStrings.json
4. Zła konfiguracja P2Pool :) Wydobywa "mniej" :D
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: GrimDemon w Lipiec 10, 2015, 01:23:31 am
1. Tak, faktycznie trzeba poprawić.
2. Katalog "po". Instrukcja w readme (np. na stronie repozytorium Github).
3. node_modules/insight-bitcore-api/etc/minersPoolStrings.json
4. Zła konfiguracja P2Pool :) Wydobywa "mniej" :D

Dzięki bardzo za pakiet informacji :)

Póki co nie mam za bardzo czasu na rozkminę nagrody za blok :/

A jeszcze jedno pytanko: Jak oddzieliłeś info o blokach z Cryptopia i P2Pool? Ogarnięcie oficjalnej i E-WALUTY było proste, ale jak patrzę na coinbase pozostałych to mi takie pierdoły wychodzą, że głowa boli XD
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: wargo w Lipiec 10, 2015, 05:46:58 pm
1. Tak, faktycznie trzeba poprawić.
2. Katalog "po". Instrukcja w readme (np. na stronie repozytorium Github).
3. node_modules/insight-bitcore-api/etc/minersPoolStrings.json
4. Zła konfiguracja P2Pool :) Wydobywa "mniej" :D

Dzięki bardzo za pakiet informacji :)

Póki co nie mam za bardzo czasu na rozkminę nagrody za blok :/

A jeszcze jedno pytanko: Jak oddzieliłeś info o blokach z Cryptopia i P2Pool? Ogarnięcie oficjalnej i E-WALUTY było proste, ale jak patrzę na coinbase pozostałych to mi takie pierdoły wychodzą, że głowa boli XD
Przerobiłem kod by wyszukiwało po adresach.
Tytuł: Odp: Insight vs ABE.py
Wiadomość wysłana przez: GrimDemon w Lipiec 10, 2015, 05:48:38 pm
1. Tak, faktycznie trzeba poprawić.
2. Katalog "po". Instrukcja w readme (np. na stronie repozytorium Github).
3. node_modules/insight-bitcore-api/etc/minersPoolStrings.json
4. Zła konfiguracja P2Pool :) Wydobywa "mniej" :D

Dzięki bardzo za pakiet informacji :)

Póki co nie mam za bardzo czasu na rozkminę nagrody za blok :/

A jeszcze jedno pytanko: Jak oddzieliłeś info o blokach z Cryptopia i P2Pool? Ogarnięcie oficjalnej i E-WALUTY było proste, ale jak patrzę na coinbase pozostałych to mi takie pierdoły wychodzą, że głowa boli XD
Przerobiłem kod by wyszukiwało po adresach.
No to ładnie :-P Gratuluję pomysłowości.